Vaststellingsovereenkomst tijdens zwangerschap

zwangerHet is mogelijk dat u een vaststellingsovereenkomst van uw werkgever krijgt wanneer u zwanger bent. Dit betekent dat de werkgever de arbeidsovereenkomst met u wil beëindigen door met u afspraken te maken betreffende het ontslag. Het is de werkgever toegestaan dit te doen. De werkgever mag u niet ontslaan tijdens uw zwangerschap, maar deze mag wel middels een vaststellingsovereenkomst proberen het ontslag met u te regelen. Dit kan lukken, maar uitsluitend wanneer u akkoord gaat met de vaststellingsovereenkomst. Het is voor u heel belangrijk om hier goed over na te denken.

Waarom een vaststellingsovereenkomst?

Het is in de wet vastgelegd dat een werkgever een werknemer niet zomaar mag ontslaan. Hier is een gegronde reden voor nodig. Wanneer deze er niet is, maar het ontslag is wel wenselijk, dan moet er een ontslagprocedure plaatsvinden. Als u zwanger bent, maar wel werkt, dan dient deze procedure via een kantonrechter te verlopen. Dit is een langdurig proces dat de werkgever geld kost. Daarnaast is het risico voor de werkgever aanzienlijk dat de kantonrechter het ontslagverzoek afwijst. Dit betekent dat de werkgever u niet mag ontslaan. Een dergelijke procedure kan worden voorkomen wanneer er goede onderlinge afspraken kunnen worden gemaakt over het ontslag tussen de werkgever en u als werknemer. Daarom zal de werkgever altijd de voorkeur geven aan een vaststellingsovereenkomst.

U hoeft niet akkoord te gaan met de vaststellingsovereenkomst

Het is voor u als werknemer belangrijk om te weten dat u in geen geval verplicht bent om de vaststellingsovereenkomst te ondertekenen. De werkgever stelt een vaststellingsovereenkomst op en legt u deze voor. U kunt deze doornemen en akkoord gaan of niet. Als u niet akkoord gaat, dan mag u een tegenvoorstel doen. Dit betekent dat u zelf voorstellen aandraagt die de werkgever aan kan passen in de vaststellingsovereenkomst. Wanneer de werkgever dit doet, dan kunt u de overeenkomst ondertekenen. Wil de werkgever dit niet, dan kan deze u weer een tegenvoorstel doen. Zo kan er worden onderhandeld. Pas wanneer de vaststellingsovereenkomst naar uw tevredenheid is tekent u het document. Lukt dit niet, dan tekent u ook niet. Als de onderhandelingen vastlopen, dan zal de werkgever alsnog een ontslagprocedure moeten opstarten bij de kantonrechter.

Heeft u nog wel recht op een WW-uitkering?

U heeft recht op een WW-uitkering als de vaststellingsovereenkomst volledig correct is opgesteld. Wanneer dit niet het geval is, dan kan dit ervoor zorgen dat u het recht op een WW-uitkering kwijtraakt. Het is daarom heel belangrijk dat u de vaststellingsovereenkomst goed door ons laat controleren op correctheid en op zogenaamde WW-veiligheid. Uiteraard doen wij dit graag voor u.

Onderteken niet te snel

De kans dat uw werkgever u van een rechter mag ontslaan wanneer u zwanger bent is zeer klein. Dit betekent dat u een sterke positie heeft in de onderhandelingen voor de vaststellingsovereenkomst. Maak hier ook zeker gebruik van. U moet zich bedenken dat het voor u, tijdens en vlak na de zwangerschap, niet mee zal vallen om een nieuwe baan te vinden. Dit betekent dat u het risico loopt langere tijd terug te vallen op een WW-uitkering. Het kan daarom zeker aan te raden zijn om te onderhandelen over een hogere transitievergoeding en eventueel ook over een budget voor omscholing, bijscholing of outplacement. Wilt u de onderhandelingen overlaten aan een ervaren partij? Dan staan wij uiteraard graag voor u klaar.

Vaststellingsovereenkomst ontvangen?

Laat deze altijd door een gespecialiseerde jurist controleren

Stel uw WW-uitkering veilig

Gratis check vaststellingsovereenkomst

1000+ overeenkomsten verbeterd

7 dagen per week bereikbaar (vandaag tot 21:30 uur)

088 205 1700

(dagelijks tot 21:30 uur)

Check GRATIS uw vaststellingsovereenkomst

Laat uw overeenkomst gratis controleren.

Bel mij terug

Vul uw naam en telefoonnummer in. Wij bellen u binnen 20 minuten terug.