Heb ik met een vaststellingsovereenkomst recht op een WW-uitkering?
Vaststellingsovereenkomst en ww? Er zijn bepaalde eisen waaraan moet worden voldaan om ervoor te zorgen dat de vaststellingsovereenkomst WW proof is. Op de eerste plaats moet worden voldaan aan de opzegtermijn die wordt vermeld op de arbeidsovereenkomst. Deze opzegtermijn dient ook te worden vermeld in het document en moet in acht worden genomen. Op de tweede plaats moet het zo zijn dat het initiatief van de werkgever komt. De werknemer mag een werkgever dan ook niet verzoeken om een vaststellingsovereenkomst op te stellen wanneer deze zelf ontslag wil nemen.
De werkgever moet de partij zijn die de arbeidsovereenkomst wil beëindigen. Tot slot mag het niet zo zijn dat het ontslag verband houdt met een dringende ontslagreden die door de werknemer is veroorzaakt. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het krijgen van op staande voet ontslag. Lees meer over vaststellingsovereenkomst en ww.
Hoe werkt de overeenkomst bij zwangerschap of ziekte?
Het is mogelijk dat u van uw werkgever een vaststellingsovereenkomst ontvangt wanneer u ziek bent of wanneer u zwanger bent. In beide gevallen is het sterk aan te raden om de overeenkomst eerst door ons te laten beoordelen. Het is namelijk zo dat de vaststellingsovereenkomst in dergelijke situaties kan zorgen voor problemen, zoals het vervallen van het recht op een WW-uitkering. Als u zwanger bent moet er ook rekening gehouden worden met het feit dat het vaak lastiger is om een nieuwe baan te vinden. Lees meer over vaststellingsovereenkomst bij ziekte.
Wat is de wettelijke opzegtermijn?
In een arbeidscontract is in de meeste gevallen een opzegtermijn opgenomen. Wanneer er een vaststellingsovereenkomst wordt opgesteld voor het beëindigen van het arbeidscontract, dan moet de vermelde opzegtermijn worden gehanteerd. Een eventuele WW-uitkering gaat pas van start na afloop van de opzegtermijn. Dit betekent dat een medewerker geen WW-uitkering krijgt tot deze datum. Als de medewerker (veel) eerder uit dienst gaat, en deze kan niet direct elders aan de slag, dan zijn er in deze periode totaal geen inkomsten.
Wanneer deze niet in acht wordt genomen door uw werkgever, en de vermelde datum in de overeenkomst is veel vroeger dan de officiële looptijd van uw arbeidscontract, dan is het sterk af te raden om het ontslagvoorstel te ondertekenen. Lees meer over opzegtermijn in vaststellingsovereenkomst.
Onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst?
De werkgever is verantwoordelijk voor het opstellen van de vaststellingsovereenkomst. Uiteraard zal de werkgever dit doen met afspraken die voor de werkgever zelf wenselijk zijn. Dit betekent niet dat deze afspraken ook voor u als werknemer wenselijk zijn. U hoeft dan ook niet akkoord te gaan met de betreffende afspraken. Er is ruimte voor onderhandeling.
Op deze wijze kunnen er uiteindelijk afspraken worden gemaakt die naar tevredenheid van beide partijen zijn. In veel gevallen zullen de partijen allebei water bij de wijn moeten doen om tot goede afspraken te komen.
Wat als er geen afspraken gemaakt kunnen worden?
Het kan zijn dat uw werkgever en u er samen niet uit komen. Er blijven afspraken in de vaststellingsovereenkomst staan die niet naar volle tevredenheid van één van beide partijen zijn. Wanneer deze niet kunnen worden gehandhaafd, dan kan er geen overeenkomst worden opgesteld. In dit geval zal er een ontslagprocedure moeten worden opgestart bij de kantonrechter of het UWV. Hierbij bestaat de mogelijkheid dat u niet ontslagen kan en mag worden. Vaak zorgt dit voor moeilijkheden op de werkvloer. Het is daarom sterk aan te raden, in belang van beide partijen, om toch te proberen onderling tot een overeenkomst te komen. Do you speak Englisch? Read more about the settlement agreement in The Netherlands.
Wat is de finale kwijting?
Er wordt in de meeste gevallen een kwijtingsbepaling, of een finale kwijting, in de vaststellingsovereenkomst opgenomen. Wanneer dit het geval is, en de overeenkomst is ondertekend door beide partijen, dan betekent dit dat de werknemer niets meer mag vorderen van de werkgever als alle afgesproken financiële zaken zijn afgewikkeld. Ook mag de werkgever niets meer van de werknemer vorderen. Met de opname van de kwijtingsbepaling worden de partijen dus als het ware van elkaar gevrijwaard. Als alle financiële afspraken zijn nagekomen, dan betekent dit dus dat er geen extra vorderingen meer mogen worden ingediend. Het ontslag is hiermee volledig rond en juist afgewikkeld.
Wat zijn de nadelen van een vaststellingsovereenkomst?
Alles wat wordt vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst is niet door een rechter toegewezen. Hierdoor zeggen we dat de afspraken ‘niet executabel’ zijn. Als deze niet worden nagekomen, kan een deurwaarder bijvoorbeeld de partij bijvoorbeeld niet dwingen om de afspraken na te komen. Bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst is er geen sprake van een objectieve kijk. Beide partijen zien het vooral uit hun eigen standpunt. Bovendien kan de werknemer onder psychische of financiële druk soms akkoord gaan met afspraken die voor hem helemaal niet zo gunstig zijn. Daarom wordt altijd geadviseerd om een jurist in te schakelen.