Wat is een vaststellingsovereenkomst en wat te doen?
De vaststellingsovereenkomst ook wel bekend als beëindigingsovereenkomst is een document waarin afspraken worden vastgelegd tussen twee partijen en die een conflict moeten voorkomen in de toekomst of een bestaand conflict moeten oplossen. Bij geschillen wordt er vaker gekozen voor een oplossing via de rechtbank, echter komt het zelden voor dat dit voordelen biedt. Het is een energie intensief en geldverslindend proces dat voor geen van beide partijen voordelen biedt.
Beter is het om samen, of met de ondersteuning van een professional, afspraken te maken en deze op te nemen in de vaststellingsovereenkomst. Deze overeenkomst is bindend. Gratis check vaststellingsovereenkomst.
Laat uw overeenkomst altijd controleren voordat u deze ondertekent
Het is belangrijk om de informatie goed door te nemen wanneer u als werknemer een vaststellingsovereenkomst van de werkgever krijgt gepresenteerd. Laat u tevens goed adviseren over wat wel en niet mogelijk is binnen het ontslagrecht. Een incorrect opgestelde overeenkomst kan grote financiële gevolgen met zich meebrengen.
Als werknemer zijn er situaties waarin het recht op een WW-uitkering komt te vervallen op het moment dat u het document tekent. Voorkom deze risico’s door uw overeenkomst te laten controleren.
Direct hulp bij ontslag met vaststellingsovereenkomst?
Onze arbeidsrecht juristen staan vandaag tot 21:30 uur voor u klaar
Er zijn diverse rechtsgebieden te noemen waarin gebruik kan worden gemaakt van de vaststellingsovereenkomst. U kunt hierbij denken aan bestuursrecht, belastingrecht, verzekeringsrecht en ook het arbeidsrecht. Wanneer een werkgever en werknemer afspraken maken over het beëindigen van de arbeidsovereenkomst, dan kan hiervoor een vaststellingsovereenkomst worden opgesteld. Gemiddeld worden er in 8 van de 10 ontslagzaken gebruik gemaakt van de overeenkomst. Wij willen ons hier online richten op de vaststellingsovereenkomsten die betrekking hebben op het arbeidsrecht, dus de overeenkomsten die bij ontslag worden opgesteld.
Welke diensten kunnen wij u bieden?
Wij adviseren werknemers wanneer het gaat om de vaststellingsovereenkomst bij ontslag. Op onze website kunt u de meest uiteenlopende informatie vinden over de overeenkomst. Wij geven u meer uitleg over de WW-veiligheid, over het al dan niet vervallen van het relatie- en concurrentiebeding, over belastingen, bonussen en vakantiedagen. Daarnaast adviseren wij ook over situaties waarin het wel of niet verstandig zou kunnen zijn om een vaststellingsovereenkomst te sluiten, over opzegtermijnen en over de hoogte van een eventuele transitievergoeding.
Direct hulp bij ontslag Ook ’s avonds en in het weekend
Gratis controle vaststellingsovereenkomst Wij controleren, adviseren en onderhandelen
Veel onduidelijkheid bij werknemers
In de praktijk bestaat er veel onduidelijkheid over de vaststellingsovereenkomst bij werknemers. Het is dan ook zo dat u niet dagelijks met een dergelijk document te maken krijgt. Het is belangrijk om te weten is dat u in geen geval verplicht bent om het document te ondertekenen. Wanneer u zich, om welke reden dan ook, niet volledig kunt vinden in de afspraken die in het document genoteerd staan, dan hoeft u dit niet te ondertekenen. De overeenkomst moet opgesteld zijn naar tevredenheid van zowel de werkgever als de werknemer.
Als werknemer wilt u er zeker van zijn dat u nog altijd recht heeft op een WW-uitkering bij het UWV na het ondertekenen van de overeenkomst. Daarnaast leeft vaak de vraag of er recht op een transitievergoeding bestaat. U kunt bij ons te allen tijde terecht voor het controleren van uw overeenkomst. Wij kunnen u van een gedegen advies voorzien, zodat u weet of het verstandig is om te tekenen, of niet. Daarnaast kunt u ook bij ons terecht voor het onderhandelen van uw ontslagvoorstel.
Welke zaken zijn opgenomen in de vaststellingsovereenkomst?
In de vaststellingsovereenkomst moeten de gegevens van beide partijen zijn opgenomen, de bedrijfsgegevens van de werkgever en de persoonlijke gegevens van de werknemer. Er moet een datum van opstellen worden vermeld en het is belangrijk dat de functie van de medewerker en de datum van indiensttreding worden opgenomen.
Uiteraard zijn er ook optionele zaken die aan de vaststellingsovereenkomst kunnen worden toegevoegd. Zo kan er worden opgenomen welke bedrijfseigendommen de werknemer moet inleveren op de laatste werkdag, zoals een telefoon, bedrijfskleding, auto of laptop van de zaak. Er kan worden vermeld hoeveel vakantiedagen er nog open staan en of deze worden uitbetaald, vrijstelling van werk of dat er een concurrentie of relatiebeding actief is na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.
De werkgever wilt een ontslagprocedure voorkomen
Werkgevers mogen werknemers niet zomaar ontslaan. Hier moet een werkgever een goede reden voor hebben. Als het wenselijk is dat een medewerker het bedrijf verlaat, dan moet er vaak een ontslagprocedure worden opgestart. Dit kan, afhankelijk van de situatie, verlopen via het UWV of via de kantonrechter. Hierbij bestaat het risico dat de werkgever uiteindelijk geen toestemming krijgt op de medewerker te ontslaan. Daarnaast is het zo dat dergelijke procedures veel tijd en geld kosten.
Als werkgever en werknemer onderling afspraken kunnen maken over het beëindigen van de arbeidsovereenkomst, middels een vaststellingsovereenkomst, dan hoeft er geen ontslagprocedure plaats te vinden. In veel gevallen is het dan ook zo dat de overeenkomst wordt opgesteld om een langdurige en kostbare ontslagprocedure te voorkomen.
Hoeveel bedenktijd is er om een vaststellingsovereenkomst te ontbinden?
De vaststellingsovereenkomst is een bindende overeenkomst tussen werkgever en werknemer maar er geldt wel een bedenktijd voor de werknemer. Wanneer u de overeenkomst heeft ondertekend, dan heeft u nog twee weken de tijd om terug te komen op deze beslissing. Het is belangrijk dat in het document wordt aangegeven dat er een bedenktermijn van twee weken bestaat.
Wanneer er geen bedenktermijn in de overeenkomst wordt vermeld, dan heeft u in totaal drie weken de tijd om zich te bedenken. Als er een nieuwe vaststellingsovereenkomst wordt opgesteld nadat u zich heeft bedacht over de eerste overeenkomst, dan gaat de bedenktermijn opnieuw in. Lees meer over vaststellingsovereenkomst en bedenktijd.
Heb ik recht op een transitievergoeding (ontslagvergoeding) bij een vaststellingsovereenkomst?
We kennen de ontslagvergoeding en de transitievergoeding. Hierover bestaat nogal eens wat verwarring en wij maken het verschil dan ook graag direct duidelijk. Tot 1 juli 2015 konden werknemers die werden ontslagen een ontslagvergoeding krijgen. Sinds 1 juli 2015 is er de transitievergoeding. Wanneer u op staande voet wordt ontslagen of wanneer u zelf ontslag neemt heeft u in geen geval recht op een transitievergoeding. Bent u in dienst van uw werkgever en presenteert deze u een vaststellingsovereenkomst? Dan heeft u in de meeste gevallen wel recht op deze vergoeding, ook wanneer er geen vast contract bestaat. De reden van ontslag is ook niet relevant, met uitzondering van ontslag op staande voet, en ook bij een contract voor bepaalde tijd die op het punt staat om af te lopen kunt u recht hebben op een transitievergoeding. Uiteraard kunnen wij dit voor u controleren. Lees meer over vaststellingsovereenkomst transitievergoeding.
Wij beoordelen uw vaststellingsovereenkomst onder andere op:
Aantal gewerkte jaren Kwijtschelding studiekosten WW-uitkering Vrijstelling van werk Uitbetalen vakantiedagen Bedenktermijn
Datum beëindiging Opzegtermijn Ontslagvergoeding Concurrentiebeding Reden ontslag Finale kwijting
Heb ik met een vaststellingsovereenkomst recht op een WW-uitkering?
Vaststellingsovereenkomst en ww? Er zijn bepaalde eisen waaraan moet worden voldaan om ervoor te zorgen dat de vaststellingsovereenkomst WW proof is. Op de eerste plaats moet worden voldaan aan de opzegtermijn die wordt vermeld op de arbeidsovereenkomst. Deze opzegtermijn dient ook te worden vermeld in het document en moet in acht worden genomen. Op de tweede plaats moet het zo zijn dat het initiatief van de werkgever komt. De werknemer mag een werkgever dan ook niet verzoeken om een vaststellingsovereenkomst op te stellen wanneer deze zelf ontslag wil nemen.
De werkgever moet de partij zijn die de arbeidsovereenkomst wil beëindigen. Tot slot mag het niet zo zijn dat het ontslag verband houdt met een dringende ontslagreden die door de werknemer is veroorzaakt. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het krijgen van op staande voet ontslag. Lees meer over vaststellingsovereenkomst en ww.
Hoe werkt de overeenkomst bij zwangerschap of ziekte?
Het is mogelijk dat u van uw werkgever een vaststellingsovereenkomst ontvangt wanneer u ziek bent of wanneer u zwanger bent. In beide gevallen is het sterk aan te raden om de overeenkomst eerst door ons te laten beoordelen. Het is namelijk zo dat de vaststellingsovereenkomst in dergelijke situaties kan zorgen voor problemen, zoals het vervallen van het recht op een WW-uitkering. Als u zwanger bent moet er ook rekening gehouden worden met het feit dat het vaak lastiger is om een nieuwe baan te vinden. Lees meer over vaststellingsovereenkomst bij ziekte.
Wat is de wettelijke opzegtermijn?
In een arbeidscontract is in de meeste gevallen een opzegtermijn opgenomen. Wanneer er een vaststellingsovereenkomst wordt opgesteld voor het beëindigen van het arbeidscontract, dan moet de vermelde opzegtermijn worden gehanteerd. Een eventuele WW-uitkering gaat pas van start na afloop van de opzegtermijn. Dit betekent dat een medewerker geen WW-uitkering krijgt tot deze datum. Als de medewerker (veel) eerder uit dienst gaat, en deze kan niet direct elders aan de slag, dan zijn er in deze periode totaal geen inkomsten.
Wanneer deze niet in acht wordt genomen door uw werkgever, en de vermelde datum in de overeenkomst is veel vroeger dan de officiële looptijd van uw arbeidscontract, dan is het sterk af te raden om het ontslagvoorstel te ondertekenen. Lees meer over opzegtermijn in vaststellingsovereenkomst.
Onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst?
De werkgever is verantwoordelijk voor het opstellen van de vaststellingsovereenkomst. Uiteraard zal de werkgever dit doen met afspraken die voor de werkgever zelf wenselijk zijn. Dit betekent niet dat deze afspraken ook voor u als werknemer wenselijk zijn. U hoeft dan ook niet akkoord te gaan met de betreffende afspraken. Er is ruimte voor onderhandeling.
Op deze wijze kunnen er uiteindelijk afspraken worden gemaakt die naar tevredenheid van beide partijen zijn. In veel gevallen zullen de partijen allebei water bij de wijn moeten doen om tot goede afspraken te komen.
Wat als er geen afspraken gemaakt kunnen worden?
Het kan zijn dat uw werkgever en u er samen niet uit komen. Er blijven afspraken in de vaststellingsovereenkomst staan die niet naar volle tevredenheid van één van beide partijen zijn. Wanneer deze niet kunnen worden gehandhaafd, dan kan er geen overeenkomst worden opgesteld. In dit geval zal er een ontslagprocedure moeten worden opgestart bij de kantonrechter of het UWV. Hierbij bestaat de mogelijkheid dat u niet ontslagen kan en mag worden. Vaak zorgt dit voor moeilijkheden op de werkvloer. Het is daarom sterk aan te raden, in belang van beide partijen, om toch te proberen onderling tot een overeenkomst te komen. Do you speak Englisch? Read more about the settlement agreement.
Wat is de finale kwijting?
Er wordt in de meeste gevallen een kwijtingsbepaling, of een finale kwijting, in de vaststellingsovereenkomst opgenomen. Wanneer dit het geval is, en de overeenkomst is ondertekend door beide partijen, dan betekent dit dat de werknemer niets meer mag vorderen van de werkgever als alle afgesproken financiële zaken zijn afgewikkeld. Ook mag de werkgever niets meer van de werknemer vorderen. Met de opname van de kwijtingsbepaling worden de partijen dus als het ware van elkaar gevrijwaard. Als alle financiële afspraken zijn nagekomen, dan betekent dit dus dat er geen extra vorderingen meer mogen worden ingediend. Het ontslag is hiermee volledig rond en juist afgewikkeld.
Wat zijn de nadelen van een vaststellingsovereenkomst?
Alles wat wordt vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst is niet door een rechter toegewezen. Hierdoor zeggen we dat de afspraken ‘niet executabel’ zijn. Als deze niet worden nagekomen, kan een deurwaarder bijvoorbeeld de partij bijvoorbeeld niet dwingen om de afspraken na te komen. Bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst is er geen sprake van een objectieve kijk. Beide partijen zien het vooral uit hun eigen standpunt. Bovendien kan de werknemer onder psychische of financiële druk soms akkoord gaan met afspraken die voor hem helemaal niet zo gunstig zijn. Daarom wordt altijd geadviseerd om een jurist in te schakelen.
Heeft u direct hulp en ondersteuning nodig bij uw ontslag?
Wanneer u een vaststellingsovereenkomst heeft ontvangen van uw werkgever, dan weet u eigenlijk al dat er een periode aanbreekt waarin er veel gaat veranderen. Met uw ontslag verliest u niet alleen uw baan, maar u verliest ook financiële stabiliteit, uw vaste werkomgeving en collega’s bijvoorbeeld. Als u uw ontslag krijgt, dan moet het goed geregeld worden en hier is de vaststellingsovereenkomst voor bedoeld. Wij hebben ruim 10 jaar ervaring met het controleren en beoordelen van deze overeenkomsten. Daarnaast hebben wij alle expertise in huis op het gebied van advisering.
Laat uw overeenkomst altijd controleren voordat u iets ondertekent
Het is aan te raden een vaststellingsovereenkomst (=beëindigingsovereenkomst ontslag) altijd door een arbeidsrecht jurist te laten controleren voordat u iets ondertekent. Wij bestuderen het voorstel van uw werkgever en nemen vandaag nog contact met u op. Deze beoordeling op hoofdlijnen (wel of niet akkoord gaan) is geheel vrijblijvend en kosteloos.
9 beste tips bij ontslag via een vaststellingsovereenkomst
Wanneer u te maken krijgt met ontslag is dat vaak een schokkende mededeling. Uw toekomst wordt ineens onzeker en er gaan waarschijnlijk een heleboel gedachten door uw hoofd over uw toekomst. Als uw werkgever u een vaststellingsovereenkomst voorlegt is het belangrijk hier goed naar te kijken. Het is uiteraard de bedoeling dat uw ontslag onder voor u zo gunstig mogelijke voorwaarden wordt geregeld. Met deze 9 tips zorgt u ervoor dat u er zo goed mogelijk uit komt.
Het allerbelangrijkste is dat u een vaststellingsovereenkomst nooit direct tekent. Ook al probeert uw werkgever u onder druk te zetten. Neem de overeenkomst in ontvangst en geef aan uw werkgever aan dat u deze eerst grondig wilt doorlezen en laten toetsen alvorens u tot ondertekening overgaat. Het toepassen van dwang om de overeenkomst te tekenen is onwettig en kunt u dan ook aanvechten bij de rechtbank als dit toch gebeurt. Daarnaast heeft u altijd het recht om een ondertekende vaststellingsovereenkomst zonder opgaaf van reden schriftelijk te herroepen. De termijn hiervoor bedraagt 14 dagen na de ondertekening datum.
Tip 2: Het dienstverband blijft in stand tot u tekent
Bedenk dat u op grond van de wet in dienst blijft bij uw werkgever tot het moment dat u een vaststellingsovereenkomst tekent. Ook dan gaat het ontslag niet direct in, hier zijn wettelijke regels voor. U heeft her recht om de overeenkomst grondig te bestuderen en te laten toetsen door een jurist alvorens u hier eventueel mee instemt. Als u niet akkoord gaat met de voorwaarden moet hierover eerst worden gesproken alvorens er getekend kan worden.
Tip 3: Laat controleren of u recht heeft op een WW-uitkering
Als u wordt ontslagen heeft u recht op een uitkering als u niet op tijd een nieuwe baan vindt. In de meeste gevallen heeft u recht op WW. Als er sprake is van ziekte heeft u na ontslag recht op een uitkering krachtens de WIA. De aard en hoogte van deze uitkering is afhankelijk van het percentage van arbeidsongeschiktheid. Uw werkgever mag u overigens pas ontslaan als u 2 jaar ziek bent en nog niet in staat bent om uw werk geheel of gedeeltelijk te hervatten. Als u door een fout in de overeenkomst geen recht heeft op een uitkering valt u mogelijk direct terug op de bijstand. Deze uitkering is vrijwel altijd lager dan een andere uitkering. Het is dus belangrijk dit goed na te laten gaan door ons.
Tip 4: Wat staat er in het Sociaal Plan?
Als een groot bedrijf failliet gaat of bij e een grote reorganisatie wordt er meestal in samenspraak met de vakbonden een Sociaal Plan opgesteld voor de medewerkers die hun baan zullen verliezen. De regelingen in het Sociaal Plan zijn doorgaans gunstiger dan bij een individueel ontslag. Als u in een dergelijke situatie verkeert, laat dan altijd uw vaststellingsovereenkomst checken aan de hand van de afspraken in het Sociaal Plan om te voorkomen dat u benadeeld wordt.
Tip 5: Voorkom een gat in inkomsten
Houd er rekening mee dat u alleen recht heeft op een WW-uitkering als deze aan de wettelijke eisen voltdoet. Zorg er dus voor dat in uw vaststellingsovereenkomst is opgenomen tot welke datum uw werkgever uw salaris blijft doorbetalen, ook als u per direct uw werkzaamheden neerlegt. Als dit niet goed is geregeld loopt u het risico dat het UWV uw WW-uitkering pas in laat gaan en zit u dus die periode zonder inkomsten.
Tip 6: Controleer het opgebouwde pensioen
Als u in loondienst bent dan bouwt u vrijwel altijd pensioenrecht op. Controleer hoeveel pensioen u heeft opgebouwd en check of de werkgever de pensioenpremie volledig heeft voldaan. Als u de vaststellingsovereenkomst eenmaal heeft geketend en de wettelijke herroepingstermijn is voorbij dan kunt u hier niet meer op terugkomen. Dit omdat in vrijwel alle vaststellingsovereenkomsten een artikel over ‘finale kwijting’ is opgenomen, waarmee werkgever en werknemer verklaren dat zij buiten deze overeenkomst niets meer op elkaar te vorderen hebben.
Tip 7: Ontbreken er zaken in de overeenkomst?
Controleer of alle aspecten die van belang zijn, ook daadwerkelijk in de vaststellingsovereenkomst zijn meegenomen. Denk hierbij aan het uitbetalen van overuren, nog openstaande verlofdagen en het recht op bonussen en een 13e maand. Maar ook het gebruik van een auto, telefoon of laptop van de zaak moet hierin worden opgenomen. Wanneer levert u de auto in, kunt u de zakelijke telefoon eventueel overnemen omdat het mobiele nummer ook privé wordt gebruikt? Wanneer moeten sleutels en/of toegangspassen worden ingeleverd? Hoe zit het met het concurrentiebeding bij het zoeken naar een andere baan? Zorg dat hierover goede en duidelijke afspraken worden gemaakt en dat deze ook in de vaststellingsovereenkomst zijn opgenomen.
Tip 8: Laat een vergoeding voor juridische kosten opnemen
Het is altijd verstandig om bij een ontslagprocedure juridisch advies te vragen. Het is aan te raden om in de vaststellingsovereenkomst te laten opnemen dat u een vergoeding ontvangt voor het inschakelen van ons.
Tip 9: Laat uw overeenkomst gratis controleren door ons
Tenzij u zelf rechtskundig geschoold bent is de kans groot dat u iets over het hoofd ziet bij het doornemen van de vaststellingsovereenkomst. Daarom is het altijd aan te raden om ons in te schakelen. Ook als u denkt het zelf wel te kunnen regelen is dit aan te raden. Bij ontslag komen vaak emoties kijken en dan is de kans groot dat u iets essentieels over het hoofd ziet. Maak dus gebruik van de mogelijkheid om u juridisch te laten bijstaan. Teken nooit een vaststellingsovereenkomst voordat u deze heeft laten doornemen door ons. Wij zijn gespecialiseerd in het arbeidsrecht.
Zal ik de vaststellingsovereenkomst wel of niet ondertekenen?
Het uitgangspunt van een vaststellingsovereenkomst is dat werkgever en werknemer in goed overleg tot beëindiging van de arbeidsrelatie komen. Zowel werkgever als werknemer moeten dus instemmen met de inhoud van een vaststellingsovereenkomst alvorens deze te ondertekenen. Werkgevers willen nogal eens druk uitoefenen op een werknemer om de overeenkomst snel te ondertekenen. Zij hebben er immers belang bij dat de arbeidsovereenkomst zo snel mogelijk eindigt omdat tot aan de formele einddatum het salaris moet worden doorbetaald. Laat u echter niet onder druk zetten. Geef aan dat u de overeenkomst eerst grondig wilt doornemen en voorleggen aan ons alvorens u besluit deze al dan niet te ondertekenen. Bedenk dat u gewoon in dienst blijft zolang u de vaststellingsovereenkomst niet heeft getekend.