Vaststellingsovereenkomst UWV

Veel mensen die worden ontslagen komen bij het UWV terecht. UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Dit is de organisatie waarvan u een WW-uitkering kunt ontvangen wanneer u zonder werk komt te zitten. Als u zelf ontslag neemt, dan heeft u geen recht op een WW-uitkering. Als u wordt ontslagen, dan heeft u in de meeste gevallen wel recht op deze uitkering. Uiteraard is dit niet nodig wanneer u zelf direct al een nieuwe baan heeft gevonden.

Het UWV controleert de aanvraag

U ontvangt niet automatisch een WW-uitkering wanneer u uw baan verliest. U dient deze zelf aan te vragen bij het UWV. Het is verstandig de uitkering aan te vragen op het moment dat u weet dat u werkloos gaat raken. Uiteraard kunt u de WW-uitkering op ieder moment weer stopzetten. Als u de aanvraag heeft ingediend, dan zal het UWV deze aanvraag beoordelen. Heeft u een vaststellingsovereenkomst met uw werkgever opgesteld? Dan dient u deze aan het UWV toe te sturen (een kopie), zodat deze kan worden meegenomen in de controle van de aanvraag.

Wat wordt er gecontroleerd door het UWV?

Bij de aanvraag moet u aangeven of u ontslag heeft genomen of ontslag heeft gekregen. Wanneer u aangeeft dat u ontslag heeft genomen, dan wordt het al erg lastig om een WW-uitkering te krijgen. Dit is dan uitsluitend nog mogelijk wanneer u ontslag heeft genomen wegens het ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever en dit moet u bewijzen. Het UWV zal controleren of u inderdaad ontslag heeft gekregen wanneer u dit aan heeft gegeven. Daarnaast zal worden gecontroleerd of de opzegtermijn, of de eventuele fictieve opzegtermijn, is nageleefd. Ook zal er worden gecontroleerd of u zelf schuldig bent aan het ontslag. Wanneer het gaat om verwijtbare werkloosheid, dan is de kans klein dat u een WW-uitkering krijgt.

De vaststellingsovereenkomst moet in orde zijn

Wanneer er sprake is van een vaststellingsovereenkomst, dan moet deze zogenaamd ‘WW-proof’ zijn om het recht op een WW-uitkering te behouden. Als de vaststellingsovereenkomst niet WW-proof is, dan betekent dit dat u met het tekenen van de overeenkomst het recht op een WW-uitkering heeft verspeeld. Dit wilt u uiteraard voorkomen. Het is daarom belangrijk om de vaststellingsovereenkomst hierop te laten controleren.

Het belang van de data

De vermelding van data in de vaststellingsovereenkomst is belangrijk. Het is namelijk zo dat de WW-uitkering pas wordt uitbetaald vanaf de datum waarop uw ontslag daadwerkelijk is ingegaan. Wanneer er in de overeenkomst staat aangegeven dat u per 1 mei uit dienst bent, bijvoorbeeld, en u stopt per 1 maart al met werken, dan heeft u dus langere tijd geen inkomen. U ontvangt de uitkering pas vanaf 1 mei en deze wordt dan pas in juni uitbetaald. Daarbij is de uitkering uiteraard lager dan het inkomen. Wij  controleren graag of de vaststellingsovereenkomst in orde is. Neemt u gerust contact met ons op.

Meer informatie over de vaststellingsovereenkomst en WW-uitkering

Telefonisch advies

088 205 1700

(Ook ’s avonds en in het weekend)

GRATIS check vaststellingsovereenkomst

Laat uw overeenkomst kosteloos door onze juristen controleren.

Bel mij terug

Vul uw naam en telefoonnummer in. Wij bellen u binnen 20 minuten terug.