De transitievergoeding en belasting

euro

Wanneer u bij ontslag een transitievergoeding uitgekeerd krijgt dan kan het soms om een flink bedrag gaan. Als u bijvoorbeeld 25 jaar in dienst bent geweest bij uw werkgever en u wordt bij een reorganisatie ontslagen, dan krijgt u een transitievergoeding over alle gewerkte jaren. U ontvangt een vergoeding per jaar van 1/3 van uw maandsalaris Over dit bedrag moet belasting worden betaald. Er zijn echter uitzonderingen op die regel.

Vaststellingsovereenkomst ontvangen? Laat deze altijd controleren!

Onze arbeidsrecht juristen staan vandaag tot 21:30 uur voor u klaar

Gratis controle vaststellingsovereenkomst

Stel uw WW-uitkering veilig

1000+ overeenkomsten aangepast en verbeterd

Alles gecheckt & opgelost

Een kleine fout in uw overeenkomst kan grote financiële en/of juridische gevolgen hebben. Laat daarom uw overeenkomst altijd controleren door een specialist.

Gebruik van de transitievergoeding om van werk naar werk te gaan

Als u uw transitievergoeding gebruikt voor outplacement, dan betaalt u hierover geen belasting. U kunt bijvoorbeeld een outplacementbureau inschakelen dat voor u op zoek gaat naar een passende nieuwe baan. De kosten die dit bureau in rekening brengt kunt u betalen uit de ontvangen ontslagvergoeding. Dan betaalt u over uw transitievergoeding geen belasting, althans over het deel dat u voor dit doel bestemt.

Zet uw transitievergoeding in voor scholing

Misschien wilt u uw transitievergoeding inzetten voor omscholing of bijscholing om zo uw kansen op een nieuwe baan te vergroten. In dat geval hoeft u over het bedrag dat u voor studiekosten inzet geen belasting te betalen. U kunt de besteding van de transitievergoeding aan een opleiding aangeven als u belastingaangifte doet. U dient uiteraard bewijsstukken te kunnen overleggen als de Belastingdienst daarom vraagt.

Hoeveel belasting betaal ik over mijn transitievergoeding?

Als u ervoor kiest om de transitievergoeding op uw bankrekening te laten overmaken en het bedrag vrij te besteden, dan zal de werkgever de verschuldigde belasting meteen inhouden. U ontvangt dan een netto bedrag op u rekening waarover u geen belasting meer hoeft af te dragen. Er zit wel een addertje onder het gras: Het bedrag dat u ontvangt wordt gezien als vrij vermogen in box 3. Dat betekent dat het wordt opgeteld bij ander vermogen zoals spaargeld. Als uw vermogen meer bedraagt dan het vrij te laten bedrag, dan betaalt u hierover vermogensrendementsbelasting. Dit blijft zo gedurende de periode dat u dit bedrag op een bankrekening of spaarrekening hebt staan.

Hoe voorkomt ik dat ik belasting moet betalen over mijn transitievergoeding?

U voorkomt dat u belasting moet betalen over uw transitievergoeding door deze in te zetten om u kansen op werk te vergroten. Als u na uw ontslag op zoek gaat naar een nieuwe baan en daarvoor bijvoorbeeld een jobcoach inschakelt dan kunt u de factuur van deze deskundige betalen met de transitievergoeding. Dan betaalt u over dat deel geen belasting. Dat geldt ook als u ervoor kiest om u te laten bijscholen of omscholen en hiervoor studiekosten maakt. Betaalt u deze kosten uit uw transitievergoeding dan betaalt u geen extra belasting.

Mag ik het geld uit de transitievergoeding opmaken?

Het bedrag aan transitievergoeding dat u ontvangt is vrij besteedbaar. Als u het wilt uitgeven aan een vakantie, nieuwe meubels of een andere auto dan is dat uiteraard toegestaan. Zodra de transitievergoeding niet meer op uw bankrekening staat betaalt u hierover geen vermogensrendementsheffing meer. Houd wel voor ogen dat u het bedrag beter niet in één keer aan iets kan uitgeven als u verwacht nog een langere periode werkloos te zijn en u dus moet rondkomen van een lager maandbedrag dan u gewend was. U kunt het bedrag aan transitievergoeding dan beter inzetten als maandelijkse aanvulling op uw WW-uitkering om op die manier te voorkomen dat u in de financiële problemen komt omdat de vaste lasten niet meer betaald kunnen worden. Wanneer u een hoog bedrag aan ontslagvergoeding ontvangt kan het de moeite lonen om advies te vragen aan een deskundige om te voorkomen dat u te veel belasting betaalt over uw transitievergoeding.