Vaststellingsovereenkomst ontslagvergoeding

euroIn de vaststellingsovereenkomst kan een ontslagvergoeding worden opgenomen. In veel gevallen heeft een werknemer recht op een transitievergoeding, de vergoeding die ook nog wel eens wordt omschreven als de ontslagvergoeding. Als werknemer kunt u zich natuurlijk laten adviseren over de hoogte van de transitievergoeding waar u recht op heeft, zodat u hier rekening mee kunt houden bij het doornemen van de vaststellingsovereenkomst. Wanneer u een lagere transitievergoeding wordt geboden, dan kunt u alleen al op basis daarvan weigeren om de overeenkomst te ondertekenen.

De ontslagvergoeding bestaat eigenlijk niet meer

Voorheen was de ontslagvergoeding ook wel bekend als de gouden handdruk. Dit werd niet voor niets zo genoemd. Dit had alles te maken met het feit dat de ontslagvergoeding erg hoog op kon lopen. Doordat er veel bedrijven financieel in de problemen kwamen hierdoor is er besloten om de regeling aan te passen. Dit gebeurde in 2015 en vanaf dat moment bestaat de ontslagvergoeding niet meer. Er is nu sprake van een transitievergoeding.

Wanneer moet een werkgever transitievergoeding betalen?

In de basis zijn er drie situaties waarin de werkgever volgens de wet verplicht is om een transitievergoeding te betalen. De werknemer heeft recht op transitievergoeding wanneer een werknemer wordt ontslagen. Lees meer over de transitievergoeding.

Twee soorten berekeningen

De werkgever kan kiezen voor twee verschillende soorten berekeningen. Op de eerste plaats is er de gewone berekening van de transitievergoeding. Daarnaast kan een werkgever er ook voor kiezen om voor de berekening gebruik te maken van de kantonrechtersformule. Dit is de formule die werd gebruikt bij het berekenen van een ontslagvergoeding. Deze zal dan ook hoger uitvallen. Wanneer de werkgever kiest voor de transitievergoeding berekening, dan geldt de uitkomst eigenlijk als minimaal bedrag. De werkgever mag hier uiteraard altijd nog een bedrag bovenop doen. Uit vrije wil kan de werkgever ook besluiten om de kantonrechtersformule te gebruiken voor een hogere vergoeding.

De vaststellingsovereenkomst laten controleren

Wilt u de opgestelde vaststellingsovereenkomst laten controleren? Wij kunnen deze controle kosteloos voor u uitvoeren. Uiteraard kunnen wij u ook helpen bij het uitonderhandelen van de overeenkomst om een zo hoog mogelijke transitievergoeding te realiseren.

Telefoon

088 205 1700

(dagelijks tot 21:30 uur)

GRATIS check vaststellingsovereenkomst

Laat uw overeenkomst kosteloos door onze juristen controleren.