Ontslag met wederzijds goedvinden en vaststellingsovereenkomst
Wanneer u en uw werkgever beiden de wens hebben om uw dienstverband te beëindigen, dan is er sprake van ontslag met wederzijds goedvinden. Uw werkgever maakt dan in overleg met u een aantal afspraken over de beëindiging van het arbeidscontract en over de voorwaarden waaronder dit gebeurt. Deze afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst, ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd.
Waarom een vaststellingsovereenkomst?
De vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst waarin afspraken worden gemaakt tussen de werknemer en de werkgever over het beëindigen van het arbeidscontract. Wanneer beide partijen afspraken kunnen maken hierover, dan hoeft de ontslagprocedure niet te verlopen via het UWV of de kantonrechter. Dit bespaart tijd, geld en energie. De vaststellingsovereenkomst is WW-veilig wanneer deze volledig correct is. Het is aan te raden een vaststellingsovereenkomst (=beëindigingsovereenkomst ontslag) altijd door een arbeidsrecht jurist te laten controleren voordat u iets ondertekent. Wanneer de overeenkomst niet volledig aan de eisen voldoet, dan kan dit er onder andere voor zorgen dat het recht op uw WW-uitkering komt te vervallen. Upload uw overeenkomst voor controle.
Ontslag met wederzijds goedvinden
Er wordt weleens gesproken van een ontslag met wederzijds goedvinden. Zowel de werkgever als de werknemer zijn het er dan over eens dat het beter is om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Er moeten dan wel duidelijke afspraken worden gemaakt en deze worden opgenomen in de vaststellingsovereenkomst. Hierin moeten alle zaken worden opgenomen die relevant zijn, zoals de persoonsgegevens van de werknemer en de bedrijfsgegevens van de onderneming. Ook moeten de datum van indiensttreding worden vermeld en de reden van ontslag. Daarnaast kunnen in de vaststellingsovereenkomst afspraken worden gemaakt over eventuele vergoedingen, eigendommen van de onderneming die nog moeten worden ingeleverd, het al dan niet uitbetalen van vakantiedagen die nog open staan en eventuele vrijstellingen van het werk.
Advies van een jurist
Als werknemer behoudt u het recht op een WW-uitkering wanneer de vaststellingsovereenkomst aan de gestelde eisen voldoet en volledig correct is. Daarnaast is het voor u als werknemer belangrijk dat u daadwerkelijk bereid bent om akkoord te gaan met de afspraken die in het document zijn opgenomen. U kunt altijd bij ons terecht wanneer u advies van een jurist nodig heeft. Wij kunnen de vaststellingsovereenkomst doornemen en beoordelen. Uiteraard kunt u altijd contact met ons opnemen voor meer informatie of advies met betrekking tot het ontslag met wederzijds goedvinden, ofwel ontslag via de vaststellingsovereenkomst.
Laat uw vaststellingsovereenkomst kosteloos controleren
De vaststellingsovereenkomst moet juridisch correct zijn. Wanneer de vaststellingsovereenkomst niet volledig aan de eisen voldoet, dan kan dit ervoor zorgen dat het recht op een WW-uitkering komt te vervallen. In meerdere situaties kunnen er vervelende gevolgen voor de betrokken partijen ontstaan wanneer er een incorrecte overeenkomst wordt ondertekend. Heeft u van uw werkgever een vaststellingsovereenkomst ontvangen en wilt u juridisch advies inwinnen? Dan controleren wij graag voor u of het verstandig is om deze te ondertekenen.
GRATIS check vaststellingsovereenkomst
Laat uw overeenkomst kosteloos door onze juristen controleren.