Vaststellingsovereenkomst onderhandelen met tegenvoorstel
Juristen en advocaten die gespecialiseerd zijn in vaststellingsovereenkomsten (ook wel beëindigingsovereenkomsten genoemd), voeren vaak namens de werknemer de onderhandelingen met de werkgever. Vraag geheel vrijblijvend meer informatie over het voeren van onderhandelingen voor uw vaststellingsovereenkomst. Neem met een goed gevoel en een beter resultaat afscheid van uw werkgever.
Wanneer er een ontslag moet vallen, dan zal de werkgever in veel gevallen proberen om een vaststellingsovereenkomst op te stellen naar de tevredenheid van de werknemer. Dit betekent eigenlijk dat de werkgever en de werknemer met elkaar om de tafel gaan zitten om afspraken te maken met betrekking tot het ontslag. Wanneer dit lukt, dan kunnen deze afspraken worden vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst. De werkgever heeft uiteraard andere belangen dan de werknemer en dit betekent dat er (veel) onderhandeling nodig kan zijn om tot goede afspraken te komen. Wel is het zo dat het voor beide partijen voordeliger is om een vaststellingsovereenkomst op te stellen dan om een procedure te starten bij de kantonrechter of het UWV.
De werkgever komt met het eerste voorstel
De werkgever is de partij die in principe de toon zet. Deze stelt een eerste concept voor de vaststellingsovereenkomst op. De werkgever zal hierin afspraken noteren die naar zijn of haar mening passend zijn. Als werknemer moet u er rekening mee houden dat een eerste concept een voorstel is. U bent niet verplicht om ermee akkoord te gaan. In de meeste gevallen is het zo dat het eerste model meer in het voordeel van de werkgever spreekt dan in uw voordeel. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat de werkgever bij het opstellen vooral ook aandacht besteedt aan de eigen belangen. In de regel is het zo dat de werkgever wel verwacht dat de werknemer met een tegenbod of een tegenvoorstel komt.
Teken niet wanneer u het niet eens bent met de afspraken
Het is aan te raden om een vaststellingsovereenkomst mee naar huis te nemen om deze op uw gemak te lezen. Laat u niet onder druk zetten door een werkgever dat u de overeenkomst direct moet tekenen, want dit is zeker niet het geval. Bent u het niet eens met de afspraken die in de vaststellingsovereenkomst staan? Teken de overeenkomst dan ook niet. Er kan onderhandeld worden, dus maak hier ook gebruik van met een goed tegenvoorstel.
De transitievergoeding is gevoelig voor onderhandeling
De transitievergoeding is vaak erg belangrijk in de vaststellingsovereenkomst. De hoogte van deze vergoeding kan zelfs bepalend zijn of u met de totale overeenkomst akkoord gaat of niet. U kunt onderhandelen over de hoogte van de transitievergoeding, dus in veel gevallen is het niet verstandig om direct akkoord te gaan met de minimale transitievergoeding. Uiteraard zijn er meer zaken in de vaststellingsovereenkomst opgenomen die gevoelig zijn voor onderhandeling. In principe kan er over iedere afspraak worden onderhandeld.
De onderhandelingen uitbesteden
Het is logisch dat u zelf niet al te zeker in de schoenen staat wanneer het gaat om het onderhandelen over zaken in de vaststellingsovereenkomst. U doet het immers niet dagelijks. De kans is groot dat het de eerste keer is dat u in een dergelijke situatie terecht bent gekomen. Uiteraard kunnen wij u de zorgen om de onderhandelingen uit handen nemen.
GRATIS check vaststellingsovereenkomst
Laat uw overeenkomst kosteloos door onze juristen controleren.
Tijdelijk contract
Wel of niet tekenen?
Bedenktijd
Finale kwijting
Concurrentiebeding
Onderhandelen
Geschil
Arbeidsconflict
Opzegtermijn
Bedrijfseconomisch ontslag
Verstoorde arbeidsrelatie
Disfunctioneren
Transitievergoeding
Sociaal plan
Vakantiedagen
Faillissement
Studiekosten
Reorganisatie
UWV
Getuigschrift
Kosten
Bij ziekte
Inhoud
Geheimhouding
Ontbinden
Checklist
Beëindigingsovereenkomst
Ontslag via vaststellingsovereenkomst
Ontslag wederzijds goedvinden
Ontslagen wegens disfunctioneren