Schrappen concurrentiebeding vaststellingsovereenkomst

Als een werknemer niet akkoord gaat met een ontslag, dan moet de werkgever naar de kantonrechter stappen om een verzoek tot ontslag in te dienen of zal deze, onder andere omstandigheden, bij het UWV een ontslagvergunning moeten aanvragen. Beide mogelijkheden zijn tijdrovend en kosten veel geld. Dit kan worden voorkomen als de werkgever en de werknemer samen tot een goede oplossing kunnen komen. In dit geval worden er onderling afspraken gemaakt over het ontslag en deze worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Onder de betreffende condities gaan beide partijen dus akkoord met het beëindigen van het arbeidscontract. Als het document correct is opgesteld, dan behoudt de werknemer het recht op een WW-uitkering.

Het bestaan van een concurrentiebeding

In veel gevallen is er een zogenaamd concurrentiebeding in het arbeidscontract opgenomen. Een concurrentiebeding ontneemt de werknemer de mogelijkheid om bij een soortgelijk bedrijf aan de slag te gaan in een soortgelijke functie. Dit is vervelend wanneer de medewerker wordt ontslagen, want deze heeft juist de beste kans op een nieuwe baan in een soortgelijke functie. Hierin is immers alle nodige ervaring aanwezig. Werknemer en werkgever gaan onderhandelen over de afspraken die in de vaststellingsovereenkomst komen te staan. Het is in het belang van de werknemer dat er in deze overeenkomst wordt opgenomen dat het concurrentiebeding na de daadwerkelijke ontslagdatum niet meer geldt.

De werknemer moet hierover onderhandelen

De werkgever neemt in de meeste gevallen niet het initiatief om te onderhandelen over het concurrentiebeding. Het is dus aan de werknemer om dit onderwerp aan te snijden en de werkgever voor te stellen om het concurrentiebeding te schrappen. Wanneer dit lukt, dan kan de werknemer na de ontslagdatum ook solliciteren naar soortgelijke functies bij concurrerende bedrijven.

Een concurrentiebeding in het arbeidscontract

Het concurrentiebeding is in de wet opgenomen, namelijk in de Wet Werk en Zekerheid. Hierin wordt aangegeven dat een concurrentiebeding uitsluitend kan worden gezien als geldig wanneer deze schriftelijk overeen is gekomen met een werknemer die de leeftijd van 18 jaar al is gepasseerd en wanneer deze onderdeel uitmaakt van een arbeidscontract voor onbepaalde tijd. Hierdoor wordt vaak gedacht dat het niet mogelijk is volgens de wet dat er een concurrentiebeding in een contract voor bepaalde tijd is opgenomen. Dit is echter niet helemaal waar. Het is zeker wel mogelijk om een concurrentiebeding op te nemen in een tijdelijk contract. Wel is het hierbij noodzakelijk dat de werkgever een schriftelijke verklaring, of uitleg, bijvoegt over het feit dat het concurrentiebeding noodzakelijk is om zwaarwegende dienstbelangen of bedrijfsbelangen.

Het concurrentiebeding laten schrappen

Het is begrijpelijk dat u als werknemer na uw ontslag niet wilt worden beperkt bij het zoeken naar een nieuwe baan. Het concurrentiebeding doet dit wel en daarom is het zaak om ervoor te zorgen dat het concurrentiebeding wordt geschrapt. Wilt u dit voor elkaar krijgen en heeft u ondersteuning nodig bij de onderhandelingen hierover? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij kunnen u zeker helpen. Uiteraard bent u bij ons ook van harte welkom wanneer u een vaststellingsovereenkomst gratis wilt laten controleren op juistheid, zodat u zeker bent dat u nog wel recht op een WW-uitkering heeft.

Beoordeel de informatie op deze pagina: 1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren6 sterren7 sterren8 sterren9 sterren10 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 10,00)
Loading...

Telefonisch advies

088 205 1700

(Ook ’s avonds en in het weekend)

GRATIS check vaststellingsovereenkomst

Laat uw overeenkomst kosteloos door onze juristen controleren.

Bel mij terug

Vul uw naam en telefoonnummer in. Wij bellen u binnen 20 minuten terug.