Vaststellingsovereenkomst concept
Een werkgever kan een vaststellingsovereenkomst opstellen om aan een werknemer te presenteren wanneer deze ontslagen wordt. De vaststellingsovereenkomst bevat afspraken die worden gemaakt met betrekking tot het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Een werkgever kan er ook voor kiezen om het ontslag te laten verlopen via een procedure bij de kantonrechter of het UWV, maar een werkgever zal dit altijd proberen te voorkomen door er samen met de werknemer uit te komen. Dit kan door middel van goede afspraken die worden vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst. De werkgever stelt deze op en legt het concept aan de werknemer voor. Vaststellingsovereenkomst voorbeeld.
Het concept van de vaststellingsovereenkomst
De werkgever stelt de vaststellingsovereenkomst op en verwerkt hierin de belangrijke afspraken tussen de werkgever en de werknemer. Het gaat om een concept, dus een voorstel, waardoor de werknemer niet verplicht is om ermee akkoord te gaan. Het komt voor dat een werknemer met een tegenvoorstel komt. In het concept vallen alle afspraken te lezen. Zo staat er in het concept van de vaststellingsovereenkomst genoteerd op welke datum het ontslag is vastgesteld, wat de hoogte van de transitievergoeding zal zijn, of er sprake zal zijn van een dertiende maand pro rato en er kan een getuigschrift met een referentie in genoteerd worden. Daarnaast wordt ook in het concept weergegeven op welke uitkering van vakantierechten de werknemer nog recht heeft. Dit is een bedrag dat wordt gevormd door verlofuren, vakantiegelden en vakantiedagen.
Onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst
Zoals aangegeven is de opgestelde vaststellingsovereenkomst een concept. De werknemer hoeft hier niet mee akkoord te gaan. Als de werknemer niet akkoord gaat met de afspraken in het concept, dan kan deze een tegenvoorstel doen. De werkgever hoeft hier dan weer niet mee akkoord te gaan en kan ook een tegenvoorstel doen. Zo kan er worden onderhandeld over de afspraken in het concept. Wanneer er uiteindelijk een voorstel door één van beide partijen wordt gedaan waar allebei de partijen zich goed in kunnen vinden, dan kan de definitieve vaststellingsovereenkomst met deze afspraken worden opgesteld en ondertekend.
De overeenkomst te snel ondertekend
Heeft u de overeenkomst ondertekend, maar bedenkt u zich? Het kan natuurlijk zijn dat u er thuis op uw gemak nog eens naar kijkt en u ineens bedenkt dat bepaalde afspraken toch niet helemaal naar wens zijn. Dan heeft u 14 dagen bedenktijd. In deze periode kunt u schriftelijk verklaren dat u zich heeft bedacht. Dit dient wel echt te gebeuren binnen de 14 dagen na het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst. Uiteraard kunt u zich hierbij laten adviseren door ons. Wij kunnen u uiteraard goed van dienst zijn.
De werknemer moet het concept controleren
Het is altijd de werkgever die de vaststellingsovereenkomst opstelt, ook wanneer de goedgekeurde versie het voorstel van de werknemer is. Het is daarom altijd aan de werknemer om de vaststellingsovereenkomst goed te controleren voordat deze wordt ondertekend. Wanneer een vaststellingsovereenkomst niet volledig correct is, dan kan dit voor de werknemer erg vervelende gevolgen hebben. Om dit te voorkomen is het de werknemer aan te raden om ons in te schakelen om de vaststellingsovereenkomst te laten controleren op correctheid.
GRATIS check vaststellingsovereenkomst
Laat uw overeenkomst kosteloos door onze juristen controleren.